Presenter

Upptäck nyttiga tips och råd om presenter

Bra present - fakta och tips

En bra present bör anpassas efter sammanhang och den etikett som sammanhanget kräver. Dessutom bör presenten vara personlig – utan att nivån av personlighet gör avkall på etikettkravet.

Listan över adjektiv som beskriver en bra present skulle kunna göras lång; personlig, originell, rolig, egenartad osv. Om sanningen ska fram finns det inga universella tips på bra presenter – det är mottagarens smak som avgör.

Bra present – till vem?

Ett uppsättning bestick i guld är knappast bra att ge bort i 18 års present till en kille. Ännu mer olämpligt är det kanske att köpa en vibrator i bröllopspresent – de senare ska ju hela, inte dela, som det så vackert heter. Det första du bör tänka på är således i vilket sammanhang presenten överlämnas – det som betraktas som en bra 30-års present till pojkvännen är inte nödvändigtvis en bra 50 års present till en mogen dam. Olika högtider och födelsedagar innebär också att vissa etikettkrav måste följas.

Bra personlig present

En bra present är förvisso personlig – men tänk på att presenter ofta öppnas offentligt inför många besökare. Presenten får därför inte bli så personlig att den inte går att öppna inför alla besökare – bland studenter som känner varandra väl är det kanske ok att ge bort sexleksaker i present. Sådant hör emellertid inte hemma på bröllop och examensfester med både släktingar och vänner bland besökarna.

Reklamlänkar