Presenter

Upptäck nyttiga tips och råd om presenter

Presentkort - fakta och tips

Presentkort är populära presenter. Det är en gåva som verkligen är personlig, eftersom mottagaren själv får välja sin present. Tänk på att de flesta presentkort idag säljs med begränsad giltighetstid.

Presentkort är fortfarande populära, även om de inte säljer riktigt lika bra som för några år sedan. Presentkort är gratis – man får samma belopp insatt på kortet som man betalar och köpet medför således ingen dold avgift. Anledningen till att presentkort har tappat ”kunder” är emellertid att korten tidigare såldes utan tidsbegränsning – med andra ord var de giltiga under obegränsad tid. Nu utfärdar de flesta butikskedjor en begränsad giltighet på något år – oavsett om du köper presentkort online eller i fysisk butik.

Presentkort på kläder – bra presenttips

Trots presentkortens begränsade inlösningstid är de utmärkta presenter; den som får ett presentkort kan själv välja en vara i butiken utifrån egen smak. Presentkort på kläder är särskilt populära, liksom presentkort till restaurang, spa och massage.

Egna presentkort bra alternativ

Att själv göra egna presentkort är ett populärt alternativ till de tidsbegränsade korten. Dock är det inte alla butikskedjor som utfärdar kort med tidsbegränsning (se lista nedan). Anledningen till att presentkort fick begränsad giltighetstid var att många presentkort var lätta att förfalska. Som butik ställdes man inför följande två alternativ: tidsbegränsa korten eller hitta avancerade kort som inte möjliggjorde förfalskningar. Ett exempel på det senare är Lindex, som säljer presentkort i form av magnetkort med remsa. Det är en säker lösning, menar de flesta butikskedjor.

I kölvattnet av tidsbegränsningen har många kunder slutat köpa presentkort. Istället väljer de att göra egna kort i Photoshop, som man ger bort tillsammans med kontanter.

Presentkortens giltighetstider

Olika företag erbjuder högst varierande giltighetstider på sina kort. Se exempel nedan:

  • Ikea – ingen tidsbegränsning.
  • Akademibokhandeln – ingen tidsbegränsning.
  • Clas Ohlson – 10 år.
  • H&M – 5 år.
  • Stadium – 2 år.

Coop presentkort brukar variera i olika butiker, liksom presentkort på de flesta hotell. I övrigt är giltighetstider under tre månader mycket ovanliga.

Reklamlänkar