Presenter

Upptäck nyttiga tips och råd om presenter

Julklappar - fakta och tips

Oavsett om du köper julklapp till honom eller henne är roliga julklappar alltid eftertraktade. Spara kvittot till varje julklapp – ett tips som kan komma till nytta om presenten måste bytas.

Att välja julklapp förutsätter en stor insats av tid och pengar. Många frestas av att helt enkelt köpa ”årets julklapp” i syfte att slippa tänka till i valet av present. Vi rekommenderar dock att prioritera personliga julklappar, roliga julklappar och annorlunda julklappar som anpassats till mottagaren.

Prioritera roliga julklappar framför symboliska presenter

Alla har vi väl upplevt hur arbetsgivaren gör ett tafatt försök att ge julklappar till de anställda; alla anställda får samma sak, t.ex. en påse julgodis eller ett par julstrumpor. Detta är knappast exempel på roliga julklappar. Kanske är det också anledningen till att det cirkulerar så mycket skitsnack om massinköpta julklappar från företag. Tänk om arbetsgivaren istället hade bemödat sig att köpa en personlig julklapp till varje anställd? Det hade garanterat satt igång positiva vibrationer på arbetsplatsen.

Billiga julklappar vanliga – åtminstone förr i tiden

Julklappen har sitt ursprung i en jullek – den gick ut på att man ”klappade” på dörren hos en granne och kastade in en julbock. Sedan skulle man snabbt ta sig från platsen utan att bli upptäckt. Den som blev sedd fick däremot ge bort en sak som ”straff”. Först kring år 1900 började familjer ge presenter till varandra. Det rörde sig oftast om billiga julklappar till mamma, pappa eller barnen eftersom de flesta i bondesamhället var fattiga.

Idag upplever många däremot en hysteri kring dyra julklappar. Det är inte ovanligt att familjer tar lån för att handla inför julen. Ett sådant köpbeteende är naturligtvis förkastligt. Satsa istället på att ge din ”tid” i julklapp - hemmagjorda julklappar brukar särskilt uppfattas som bra julklappar bland mor- och farföräldrar och äldre personer i allmänhet.

Julklappar på nätet

Du som letar efter tips på julklappar kan med fördel söka information på nätet. Att handla julklappar online är populärt, även om det finns en viss mysfaktor kring klassisk ”julshopping” på stan’. Till sanningen hör att även de inbitna datanördarna handlar en och annan julklapp i traditionell butik.

Oavsett om du letar julklapp till pappa, mamma eller flickvännen är risken med att handla julklappar online knappast större än vid övrig näthandel. Tänk dock på att skriva ut kvittensen – mottagaren måste kanske byta presenten (särskilt om det rör sig om kläder).

Reklamlänkar