Presenter

Upptäck nyttiga tips och råd om presenter

Skicka present - fakta och tips

Det finns några etikettregler som du bör tänka på när du skickar present till en vän eller bekant; en skickad present bör t.ex. inte ersätta utebliven närvaro vid en fest.

Många funderar över hur lämpligt det är att skicka presenter istället för att överlämna dem personligen. Det finns inget entydigt svar på den frågan. Men generellt gäller följande:

  • Om ett par har valt att gifta sig i smyg har de valt att hemlighålla bröllopet. De kan inte förvänta sig någon present i efterhand – inte heller är det nödvändigt att skicka någon present i efterskott, möjligtvis med undantag av ett enkelt presentkort.
  • Att skicka presenter via nätet kan vara okej ibland. Dock ska presenter som skickas via nätet helst kombineras med din fysiska närvaro; en blombukett som du beställer som present till alla hjärtans dag kan t.ex. komma som en överraskning när ni båda är hemma.
  • Att skicka presenter via nätet ska inte fungera som en ersättning för att du inte kan närvara vid en fest eller på ett bröllop. Då är det bättra att inte skicka några presenter alls.

Skicka presenter utomlands

Du som väljer att skicka presenter till en vän eller bekant utlandet bör noga ta reda på vilken etikett som gäller i det enskilda landet – detta för att undvika pinsamma missförstånd. Samma sak gäller om du ska skicka present till en utländsk vän som bor tillfälligt i Sverige.

Skicka presenter online

Att skicka presenter online är vanligt – särskilt gratulationer och tackkort. Tänk dock på att alla inte uppskattar denna typ av presenter – vem vill t.ex. bli uppvaktad via e-mail – eller rent av via sms av en nära vän – på sin 50 års dag?

Reklamlänkar